ARTIKEL: Bygglov för altan - Nya bygglovsregler sedan juli 2019

  • Rojhat Telo
  • /
  • 17 juli 2020

Bygglov Altan Regler

Bygglovsreglerna för altanbyggen har ändrats. Detta behöver du veta!

Det är sommarmorgon, solen skiner och du hör hur fåglarna kvittrar. Ja, idag är en fantastisk dag. Du förbereder en varm kopp kaffe. Du går mot din altandörr och öppnar den. Du tar ett steg ut på din helt nya fantastiska altan. Oj, som du har längtat efter den här dagen. Äntligen är altanen klar & äntligen kan du njuta av den med en kopp kaffe. Tänk så enkelt och härligt livet kan vara när du bara sitter där och njuter.

– Byggreglerna ska inte sätta käppar i hjulet för den villaägare som vill njuta av en kopp kaffe i solen på en egen altan, säger Per Bolund (MP), bostadsminister.

Ja en fin dag som detta vill regeringen hjälpa dig med. Tack vare regeringens beslut (Läs pressmeddelandet från regeringen här.) om att göra det enklare för privatpersoner att bygga altan kan detta bli din verklighet snart. Men innan du börjar bygga är det viktigt att du dubbelkollar om de nya förenklade reglerna gäller dig och ditt byggprojekt.

Du kommer nu få reda på allt du behöver veta för ditt eventuella bygglov för altan. Men innan det ska du få reda på vilka de bygglovsbefriade reglerna är idag:
- Altanen måste byggas inom 360 cm (3,6 m) från ett bostadshus.
- Altanen får inte överstiga 180 cm (1,8 m) över markytan.
- Om du ej fått ett medgivande av din granne får du inte placera altanen närmare än 450 cm (4,5 m) från tomtgränsen. Ett medgivande från grannen kan göra detta möjligt dock.

 

Hur hög får altanen vara utan bygglov?

Enligt Plan- och bygglagen (PBL) ska du ha ett fallskydd från din altan - exempelvis ett staket. Max höjden är 1,8 meter och i detta räknas inte staketet in i det som en höjd. Enda gången det räknas in är när du använder exempelvis ett plank som är insynsskyddat. I detta fall så räknas planket in och kräver därför ansökan om bygglov för altan.Författare

Rojhat Telo

Att söka bygglov kan vara tufft. Våra experter hjälper dig igenom hela processen. Tillsammans tar vi dig hela vägen från idé till beviljat bygglov!

Hjälp med ditt bygglov?

Klicka på länken här nedan så hjälper vi dig direkt

Ring nu! 020-10 50 44
Sociala medier
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • LinkedIN
Behöver du hjälp med ditt bygglov?

Att söka bygglov kan vara tufft. Bygglovsverkets experter hjälper dig igenom hela processen. Tillsammans tar vi dig hela vägen från idé till beviljat bygglov!